Wanneer is je groepenkast aan vervanging toe? Lees het hier!

Wanneer je in een oud huis woont kan het voorkomen dat je de oude groepenkast moet vervangen of juist een groepenkast er bij moet plaatsen. Maar hoe weet je nou dat je jouw oude groepenkast moet vervangen of wanneer je er één moet bijplaatsen? Lees snel verder!

Wat is een groepenkast?

Misschien heb je nog nooit van het woord groepenkast gehoord, maar wel van het woord verdeelkast of verdeelinrichting. Deze woorden worden namelijk allemaal gebruikt en betekenen eigenlijk hetzelfde. In een groepenkast wordt elektriciteit beveiligd en verdeel over groepen. Bij een huis is dit bijvoorbeeld zo dat er een groepenkast nodig is om elektrische apparaten te voorzien van stroom. Uiteraard is het stroom in je groepenkast er niet zomaar, maar deze moet eerst een lange weg afleggen. Dit begint bij de elektriciteitscentrales en eindigt bij de transformatorstations.

 

groepenkast laten makenRedenen waarom je jouw groepenkast moet vervangen

Vaak wordt de groepenkast in een huis vervangen wanneer het huis gemoderniseerd wordt en de groepenkast dus erg oud is. Maar er kunnen natuurlijk nog meer redenen zijn waarom jij jouw groepenkast in je huis moet vervangen. Onderstaand lees je meerdere redenen waarom jij jouw groepenkast zou kunnen vervangen.

Reden 1: Wanneer je een huis hebt gekocht en daar zit nog een stoppenkast in, kan je ervoor kiezen om deze te vervangen voor een groepenkast. Wanneer je de oude stoppenkast vervangt voor een gemoderniseerde groepenkast wordt de beschikbaarheid, de veiligheid en het gebruiksgemak van je installatie verhoogd.

Reden 2: Wanneer er wel een groepenkast in je huis aanwezig is, maar je deze graag wilt uitbreiden of vervangen, is het natuurlijk ook nodig om je groepenkast te vervangen. Uiteraard moet een groepenkast aan een aantal dingen voldoen en daarom is het vaak handiger om de hele groepenkast te vervangen.

Reden 3: Wanneer je een nieuwe keuken laat plaatsen en hier zit veel apparatuur in wat veel vermogen vraagt, kan het mogelijk zijn dat je ook je groepenkast moet vervangen. De apparatuur in de keuken moet namelijk op een aparte groep worden aangesloten. 

Reden 4: Wanneer je niet genoeg hebt aan de stopcontact die je in je huis hebt, maar er meer nodig hebt, kan het zijn dat je je groepenkast moet vervangen. Dit komt omdat er dan meer groepen nodig zijn, omdat er meer stopcontacten bijkomen.

Reden 5: Wanneer je een nieuwe keuken laat plaatsen heb je misschien nieuwe groepen nodig in je groepenkast, maar ook met andere elektrische apparaten kan dit het geval zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan: wasmachines, wasdrogers, sauna’s, jacuzzi’s of oplaadpunten voor de auto.

 

Groepenkast laten vervangen door een professional

Wanneer je groepenkast aan vervanging toe is, is het verstandig om je groepenkast te laten vervangen door een professional. Er moet namelijk aan veel dingen gedacht worden wanneer je een groepenkast gaat vervangen en wanneer je dingen gaat vergeten, kan het zo zijn dat het zelfs gevaarlijk is. Wanneer jij je groepenkast laat vervangen door een professional weet je in ieder geval zeker dat het goed gebeurt. Zij weten namelijk precies waar ze mee bezig zijn en hebben dit soort dingen al vaker gedaan.

 

1 fase ⅓ fase en 3 fase groepenkasten

Er zijn verschillende soorten groepenkasten en wanneer jij jouw groepenkast gaat vervangen, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke groepenkast jij hebt. Ook wanneer je groepenkast vervangen wordt is het belangrijk dat je weet welke groepenkast je nu nodig hebt.

1 fase groepenkast

De 1 fase groepenkast komt eigenlijk heel veel voor in woonhuizen en kleine bedrijven. Deze is dan ook ideaal voor de apparaten die in woonhuizen te vinden zijn. Wanneer we over een 1 fase aansluiting spreken, komt er maar één elektriciteitskabel in je huis. Deze kabel bestaat uit twee draden, namelijk: de fasedraad en de nuldraad.

In een 1 fase groepenkast wordt een tweepolige aardlekschakelaar geplaatst en dit in combinatie met een tweepolige hoofdschakelaar.

Wanneer jij wilt herkennen of je een 1 fase groepenkast hebt, kan je naar de kWh-meter kijken. Wanneer er op de kWh-meter 220/230V staat, heb je een 1 fase groepenkast.

3 fase groepenkast

Wanneer we het hebben over een 3 fase groepenkasten, vinden we deze vaak in kantoren en fabrieken. Wanneer er namelijk gelijktijdig veel gebruikt wordt gemaakt van verschillende apparaten en er dus meer dan 8000 watt wordt gebruikt, kan een 3 fase groepenkast van pas komen.

Net als doe 1 fase groepenkasten hebben de 3 fasen groepenkasten ook een 2-polige aardlekschakelaar. Wel is de hoofdschakelaar in deze groepenkast anders, hierin zit namelijk een 4-polige hoofdschakelaar. Een 4-polige hoofdschakelaar heeft 4 aansluitingen, deze is bedoeld voor namelijk 3 fasedraden en de nuldraad.

Wanneer jij wilt herkennen of je een 3 fase groepenkast hebt, kan je naar kWh-meter kijken. Wanneer e rop de kWh-meter 3×220/230V, 380/400V staat of als er 4 draden uit de onderkant van de groepenkast komen, heb je een 3 fase groepenkast.

⅓ fase groepenkast

De ⅓ fase groepenkast wordt gebruikt wanneer er in een bestaande woning al een 1 fase groepenkast is aangesloten, maar verwacht wordt dat er in de toekomst gebruikt wordt gemaakt van een 3 fase aansluiting. Wanneer een ⅓ fase groepenkast aanwezig is, is deze al voorzien van een 4-polige hoofdschakelaar. Zo hoeft dit er in de toekomst dus niet meer bij te komen.

Je kan een ⅓ fase groepenkast herkennen doordat er dingen zijn gebruikt uit de 1 fase groepenkast en uit de 3 fase groepenkast. Wanneer je dus de overstap wilt maken van een 1 fase groepenkast naar een 3 fase groepenkast, kan dit een ideale tussenstap zijn.

 

groepenkast vervangenBepalen welke groepenkast jij nodig hebt

Wanneer je jouw groepenkast wilt vervangen, is het belangrijk om te gaan bepalen welke groepenkast je nodig hebt. Hierboven werden de verschillende groepenkasten toegelicht. Het is dus belangrijk dat je een keuze gaat maken tussen de 3 groepenkasten. Wanneer je al een groepenkast hebt en deze alleen wilt vervangen, kan je kijken welke fase groepenkast je al hebt. Dit kan je zien door naar de kWh meter te kijken.

Wanneer je hebt bepaald welke groepenkast je nodig hebt, is het belangrijk om te kijken naar hoeveel groepen je nodig hebt in je huis. Hierbij is het belangrijk om te gaan kijken hoeveel stopcontacten en lichtpunten je hebt. Uiteindelijk moeten deze verdeeld worden in verschillende groepen. Natuurlijk kan elektromaani je hier ook bij helpen. Er moet namelijk aan veel dingen gedacht worden. Wanneer je bijvoorbeeld gaat koken op inductie moet hier al een aparte groep voor aangemaakt worden. Het kan dus best zijn dat wanneer je dit zelf gaat doen, je veel dingen gaat vergeten en je te weinig groepen hebt in je groepenkast.

Groepenkast vervangen?

Wil jij je groepenkast laten vervangen, dan is het verstandig om dit door een elektricien te laten doen. Het vervangen van een groepenkast is namelijk niet heel makkelijk en er moet aan veel dingen gedacht worden. Zo moet een groepenkast tegenwoordig minimaal twee aardlekschakelaars hebben en mogen er maar 4 groepen worden aangesloten van 16 ampère op één aardlekschakelaar. Dit zijn allemaal dingen die je van tevoren moet weten wanneer je je groepenkast gaat vervangen. Wanneer je hier weinig kennis over hebt, is het niet verstandig om zelf je groepenkast te gaan vervangen. 

Wanneer je hier zelf aan gaat beginnen kunnen er veel dingen fout gaan en kan het zelfs gevaarlijk zijn wanneer je zelf je groepenkast gaat vervangen. Daarom ben je bij elektromaani op het juiste adres. Wij helpen je graag met het vervangen van je groepenkast! Elektromaani is namelijk ervaren in elektriciteit en voldoet natuurlijk aan alle technische eisen.

Bij Elektromaani vind je een snelle en betaalbare service. Maar wanneer je groepenkast wordt vervangen door elektromaani kan je van kwaliteit uitgaan, vakmanschap en zorgvuldigheid.